top of page
Wat is het doel van deze studie?

We zoeken gezinnen (moeder, vader en een biologisch kind tussen de 10 en 12 jaar oud) om mee te werken aan een wetenschappelijk onderzoek. We zullen onderzoeken hoe ouders en kinderen omgaan met en herstellen van spanningsvolle situaties. Hiervoor zullen we nagaan hoe de verschillende gezinsleden reageren op spanningsvolle situaties, wat jullie in die situaties doen en denken, en wat jullie emotionele en lichamelijke reacties zijn. Met de informatie die we krijgen door jullie deelname aan het onderzoek hopen we meer te weten te komen over hoe kinderen en hun ouders met elkaar omgaan en op welke manier gezinsleden elkaar helpen om beter om te gaan met spanning en stress.

Deze eerste studie bestaat uit drie delen: 
  1. We zullen jullie vragen om thuis elk apart enkele vragenlijsten in te vullen. Dit duurt ongeveer 30 minuten tot 1 uur.

  2. Daarna worden jullie (in overleg) gevraagd om samen naar school of naar één van onze universiteiten te komen (KU Leuven, UGent, UAntwerpen of KU Leuven campus Kortrijk). We zullen een apparaat aansluiten om de activiteit van jullie hart en zweten te meten. We verzamelen ook jullie speeksel om bepaalde stoffen in je lichaam te meten, alsook genetische kenmerken. We zullen elk van jullie vragen om audio fragmenten te beluisteren met neutrale, negatieve en positieve opmerkingen. Deze sessie duurt maximaal 2 uur.

  3. Ten slotte wordt elk van jullie nadien tijdens een online afspraak gevraagd om verhalen te maken. Dit duurt ongeveer 30 minuten.

 

Over enkele maanden zullen we contact opnemen met de vraag om deel te nemen aan ons tweede onderzoek dat zal plaatsvinden in één van onze universiteiten. Daar zullen we de activiteit van jullie hersenen meten en zullen we nagaan hoe jullie reageren op spanningsvolle interacties binnen het gezin. Uiteraard zijn jullie vrij om te beslissen of jullie je deelname aan ons onderzoek voortzetten of niet.

Waarom deelnemen?

Veerkracht, opgevat als het vermogen om weerstand te bieden en terug te veren na spanningsvolle en ongunstige gebeurtenissen, beschermt ouders en kinderen tegen de ontwikkeling van psychopathologie. Omdat het dagelijkse gezinsleven constante aanpassing aan veranderende uitdagende situaties vereist, is er nood aan onderzoek om beter te begrijpen wat gezinnen veerkrachtig maakt. We zullen leren hoe ouders en kinderen beter kunnen omgaan met moeilijke situaties die spanning veroorzaken in het dagelijks leven. Dit onderzoek kan belangrijke informatie opleveren om gezinstherapieën of programma’s te ontwikkelen om het ontstaan van moeilijkheden in het gezin te voorkomen.

​

Alle gezinnen ontvangen een cadeaubon t.w.v. €90 om met het gezin een film te gaan kijken in de bioscoop. Bovendien zal aan het einde van het onderzoek een Virtual Reality (VR) bril verloot worden onder één van de deelnemende gezinnen. Gezinnen die ook aan het tweede onderzoek deelnemen, krijgen een extra cadeau.

​

Als jullie willen meedoen, kun je een kort inschrijfformulier invullen via onderstaande knop.

​

Als jullie nog vragen hebben over dit onderzoek, mag je ons contacteren via e-mail: info_nl@triadic-resilience-eos.be of bellen naar +3216376450 (Nadischa Dierdorp).

bottom of page