top of page
Wat is het doel van deze pilotstudie?*

We zijn op zoek naar gezinnen (moeder, vader en een biologisch kind tussen de 10 en 12 jaar oud) om deel te nemen aan onze pilotstudie. In deze studie onderzoeken we hoe ouders en kinderen met elkaar omgaan en herstellen van stressvolle situaties. Met de informatie die we uit jullie deelname aan het onderzoek krijgen, help je ons de validiteit van onze methoden te bepalen en de haalbaarheid van het onderzoek op grotere schaal in te schatten. Jullie zullen ons ook helpen meer te begrijpen over hoe kinderen en hun ouders met elkaar omgaan en op welke manieren gezinsleden elkaar helpen beter om te gaan met spanning en stress.

Deze pilotstudie bestaat uit drie delen: 
  1. Eerst vragen we jullie drieën om thuis online vragenlijsten in te vullen (dit deel duurt ongeveer 30 minuten per persoon en kan in meerdere delen worden gedaan).

  2. Daarna komen jullie naar ons laboratorium (in Louvain-la-Neuve) om een gezinsgesprek uit te voeren. Tijdens deze taak dragen jullie alle drie een bril die jullie oogbewegingen registreert en een apparaat dat jullie hartactiviteit en zweten meet. Dit deel duurt ongeveer 1 uur. Aan het einde van deze sessie ontvang je een FNAC voucher ter waarde van 45 euro.

  3. Tot slot willen we in het derde en laatste deel van het onderzoek kijken naar de stress en emoties die je voelt in je dagelijks leven. Hiervoor worden jij, je partner en je kind gevraagd om drie weken lang elke avond een aantal vragen te beantwoorden (het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 5 minuten). We sturen je de vragen via een beveiligde applicatie ontwikkeld door onderzoekers van de KU Leuven (m-path). Deze moet geïnstalleerd worden op je smartphone en/of tablet. Dit deel wordt vergoed in functie van het aantal dagelijkse vragenlijsten ingevuld door jullie als gezin: deze bijkomende vergoeding bedraagt €20 als alle gezinsleden (vader, moeder en kind) minstens 11 van de 21 vragenlijsten invullen, en €75 als alle gezinsleden minstens 17 van de 21 vragenlijsten invullen.

Waarom deelnemen?

Veerkracht, opgevat als het vermogen om weerstand te bieden en terug te veren na stressvolle en ongunstige gebeurtenissen, beschermt ouders en kinderen tegen het ontwikkelen van psychopathologie. Omdat het dagelijkse gezinsleven voortdurende aanpassing vereist aan veranderende uitdagende situaties, is er behoefte aan onderzoek om beter te begrijpen wat gezinnen veerkrachtig maakt. We zullen leren hoe ouders en kinderen beter kunnen omgaan met moeilijke situaties die spanning veroorzaken in het dagelijks leven. Dit onderzoek kan belangrijke informatie opleveren voor het ontwikkelen van gezinstherapieën of programma's om het ontstaan van moeilijkheden in het gezin te voorkomen.

 

Als jullie willen deelnemen, kunnen jullie contact opnemen met Doris Lacassagne via e-mail (doris.lacassagne@uclouvain.be) of per telefoon (0493/05.71.85).

*Voorlopig kunnen we alleen Franstalige families uitnodigen voor deze pilotstudie.

bottom of page